Iepazīsti Ogri!

 

Katru mēnesi apskatām kādu Latvijas pilsētu, uz kuru noteikti iesakām doties. Šomēnes tā ir Ogre.

 

Neatkarīgi no tā, vai Ogrē ciemojies pie draugiem vai dodies atpūsties, garlaicīgi nebūs. Ogre ir aktīvas atpūtas iespēju, zvaigžņotu pārsteigumu un majestātiskas dabas bagāta. Brauc izvēdināt galvu un atjaunot spēkus!

 

Vietējais šarms

Itin nemaz nebrīnamies par šī mēneša balsojuma pārliecinošo uzvarētāju, jo pagājušajā gadā tieši maršruts Rīga-Ogre bija populārākais ar Mobilly ceļojošo vilciena pasažieru vidū. Tādēļ beidzot ir pienācis laiks arī mums doties uz šo, pavisam netālu no galvaspilsētas esošo, zaļo oāzi un lūkot, ko tā mums piedāvā. Nebrīnies, šajā ceļvedī iekļāvām arī pāris brīnišķīgas vietas, kuras apskatīt Ogres novadā – vienkārši nedrīksti tās palaist garām!

 

Dabas mīļotājiem

 

Elpu aizraujoši dabas skati

Viens no galvenajiem pieturas punktiem noteikti ir Ogres Zilie kalni. Pavasara ierašanos kopā ar draugiem vari godam atzīmēt, dodoties pastaigā uz Dubkalnu ūdens krātuvi, pie kuras atradīsi īpaši sagatavotas piknika vietas. Pēc maltītes un skaisto skatu baudīšanas, pilniem vēderiem vari uzrāpties Zilo kalnu skatu tornī! Pievarot daudzos pakāpienus, paveras plašs skats uz skaisto apkārtni, kā arī iespēja uzņemt neaizmirstamus attēlus. Ja plāno uz šo pusi doties aprīlī, izmēģini spēkus Milžu takā, kas ir īsts izaicinājums pēc “ziemas miega”. Brīvdiena svaigā gaisā būs izdevusies, garantējam!

 

Papildini savu Instagram

Lai iegūtu elpu aizraujošus kadrus, nemaz nav nepieciešams doties uz tālām, eksotiskām vietām. Ogrēnieši ir gatavi padalīties ar labākajiem ieteikumiem fotoalbuma papildināšanai. Lai bagātinātu galeriju ar pavasarīgām un iespaidīgām bildēm, dodies uz atjaunotā Ogres aizsargdambja pusi vai Ogres upi šķērsojošo Līko tiltu. Pavasari pilnā plaukumā noķersi, ja piestāsi Bērzu alejā vai izmetīsi loku bijušās sanatorijas „Ogre” teritorijā.

 

Kultūras baudītājiem

 

Kinostacija Ķeipenē

Izveidota Ķeipenes kādreizējās dzelceļa stacijas telpās, kinostacija ir tikšanās vieta kino dižgariem. Šobrīd apskatāmi ap staciju izvietotie iespaidīgie vides objekti. Šeit atrodas milzu galds, blakus tam divi krēsli, viena krēsla atzveltnē – stilizēts iluminators. Galdā iebūvētas kāpnes ļauj to izmantot kā skatu laukumu. Vecā Ķeipenes dzelzceļa stacija arī ir vienīgā vieta, kur ir saglabāts sliežu posms no bijušā vilcienu maršruta Rīga – Ērgļi. Runā, ka tuvākajā laikā Ķeipenes kinostacijas objektus papildinās jauna atrakcija – izbraucieni ar sliežu velosipēdiem, jeb railbike.

 

Apciemo vecmeistaru

Tieši Ogres novada “Vecjaužos” latviešu glezniecības klasiķis Vilhelms Purvītis pavadījis savas dzīves pirmos sešpadsmit gadus. Klaiņojot pa lauku īpašuma apkārtni, viegli pamanāms arī meistara ainavām raksturīgais kolorīts un koku vertikāles. Kopš 1998. gada mājā saimnieko Nīderlandes pilsone, muzeju mārketinga un muzeju kultūrpolitikas speciāliste Margrieta Lestradena, kura cer šeit izveidot starptautisku mākslas centru. Ēka ir valsts nozīmes vēstures piemineklis, iepriekš piesakoties, iespējams aplūkot arī mājas iekšpusi un pieteikt naktsmājas.

 

Nenogurdināmajiem un zinātkārajiem

 

Skaiti zvaigznes Suntažos

Negaidīji, vai ne? Jā, uz Ogri var doties ienirt zvaigznāju dzīlēs. Suntažu observatorijā pieejamas dažādas lekcijas par astronomijas tēmām, pēc lekcijām svaigā gaisā iespējams praktizēt zvaigznāju atpazīšanu. Kad pamatzināšanas apgūtas, zvaigžņu vērošanu varēsi turpināt observatorijā, tos tuvāk aplūkojot jaudīgākajā publiski pieejamajā teleskopā. Šis viss, protams, ja laika apstākļi būs pret tevi labvēlīgi. Iespējams arī pieteikt atraktīvu nodarbību ar fizikas eksperimentiem, bet ņem vērā, ka jāpiesakās laicīgi!

 

Pārņem labākos ieradumus

Ogrēnieši ir tik labā formā, jo pilsētā pieejamas dažādas sportiskas atpūtas iespējas. Neatkarīgi no tā, kādu vecumu šobrīd esi sasniedzis, tevi laipni gaidīs Ogres batutu parkā Jump park. Bērni un jaunieši savu pāri plūstošo enerģiju varēs veltīt Džungļu parka labirintu pievarēšanai. Taču, ja plāno pilsētā uzturēties ilgāku laiku, seko ogrēniešu piemēram un pēc pamošanās izmēģini atsvaidzinošu skrējienu Zilajos kalnos. Kas gan varētu būt labāks veids kā uzsākt dienu! Protams, ja skrējiens nav tavas ideālās dienas plānā, dodies laiskā pastaigā pa Lazdukalna dendroloģisko parku, tautā zināmu kā Špakovska parku, un atklāj jaunas augu sugas.

 

Gardēžiem

 

 

Pašmāju virtuve un našķi

Ja vēlies ieturēt kārtīgas pusdienas, atliek tikai izvēlēties, uz kuru no daudzajām mājīgajām kafejnīcām doties. Katra no tām ar mīlestību un rūpēm izlolota un to saimnieki ir kāda sirsnīga ogrēniešu ģimene. Ja laika pavisam maz, paķer bulciņu vai kādu ašu našķi M. Pūres beķerejā vai romantiskajā Zelta rudens. Taču, ja vēlies baudīt kārtīgu pašmāju maltīti, dodies uz NIKO, kuru iesaka visi ogrēnieši, ar kuriem parunājāmies. Šeit padomāts arī par mazajiem apmeklētājiem, atvēlot īpašu rotaļu stūrīti, kur apēstās kalorijas ātri sadedzināt.

 

Sierštelle 

Ogrēnieši var lepoties ar izciliem, pašu rokām darinātiem labumiem. SierŠtelles sieri cēlušies no vēsturiskajām Ogres peldu kūrorta īpašajām siera receptēm un to tapšanā izmanto ne tikai pienu, bet arī jaunpienu, olas, krējumu un dabīgas garšas piedevas! Nu jau pieejami 31 dažādas garšas sieri, ņam!

 

IndieJānis

Savukārt, ikvienam alus cienītājam alsolūti nepieciešams tuvāk iepazīt IndieJānis piedāvātos brūvējumus. Alus zīmola izaugsme sākusies aldara Jāņa dzīvoklī un nu attīstījusies līdz neatkarīgai mazai alus darītavai, kur, laicīgi piesakot apmeklējumu, vari arī jauki papusdienot. Kopā ar domubiedriem aizsāktā biedrība “Kustība Par Labu Alu” veicinājusi arī citu mazo alus darītavu, kā Labietis, Malduguns, Viedi, Barda, attīstību.

 

Lai maģiskiem mirkļiem bagāta Ogres baudīšana!

 

Savu autobusa biļeti atradīsi šeit.

Savu vilciena biļeti atradīsi šeit.