Iepazīsti Madonu!

Katru mēnesi apskatām kādu interesantu Latvijas pilsētu, uz kuru noteikti iesakām doties. Šomēnes tā ir Madona!

Neatkarīgi no tā, vai Madonā atgriezīsies atkārtoti vai viesosies pirmo reizi, garlaicīgi nebūs! Madona ir sniegotu virsotņu un latvisku garšu bagāta pilsēta. Brauc ierakties sniegā un pieēst pilnu vēderu!

 

Vietējais šarms

Madona ir pilsēta Vidzemes augstienē, kas savu nosaukumu ieguvusi, pateicoties Biržu muižai, kas, pārtulkojot uz vācu valodu, saukta Madohn. Pie muižas izbūvēta Pļaviņas – Valka dzelzceļa stacija, kas bijis labs priekšnosacījums, lai rastos visiem zināmā Madona. Mūsdienās pilsēta ir mierpilna un lauku idilles ieskauta.

Ziema ir īstais gadalaiks, kad īpaši aicinām doties uz Latvijā reljefaināko un kalnaināko daļu – Vidzemes augstieni. Madona būs piemērots galamērķis slēpotājiem, gleznainu skatu cienītājiem un gardēžiem.

Kā aktīvistiem, tā arī pasīvākiem ciemiņiem, būs iespēja izbaudīt ziemu un nobaudīt ko gardu, jo Madonā pieejams plašs klāsts ar slēpošanas trasēm un tā lutinās ar vēl plašāku piedāvājumu izsalkušajiem, kuri vēlas atklāt Madonas garšu.

 

Dabas mīļotājiem

Lubāna mitrājs

Ap Lubāna ezeru plešas lielākais iekšzemes mitrāju komplekss Latvijā – Lubāna mitrājs – kas arī ziemā savus ciemiņus pārsteidz ar pasakainiem dabas skatiem un interesantiem dabas veidojumiem. Piemēram, novembrī ezera ūdenī novēroti balti ledus veidojumi, kas atgādina ūdensrožu lapas.

Lubāna mitrājā darbojas informācijas centrs, kas ieteiks labākos pastaigu maršrutus un pat novadīs orientēšanos, taču kautrīgākie apmeklētāji var doties pastaigā pa Teirumnīku purva taku, kas kilometra garumā pabaros ar spirdzinoši svaigu gaisu. Taka vijas starp Lubāna ezeru un Orenīšu dīķiem līdz Teirumnīku ezeram.

Nokļūšana ar autobusu Rēzekne-Viļāni-Gaigalava

 

Aktīvās atpūtas piekritējiem

Kalnu kalni

Ja kaut ko var kārtīgi izbaudīt Madonā un tās apkārtē, tad tie ir ziemas prieki visos to veidos. Slēpot, slidot, velt sniegavīrus vai vienkārši iekrist sniegā – tas viss šeit ir iespējams!

Smeceres sils ir izslavēts ar garo distanču slēpošanas trasi un gleznaino mežu. 2,5 km garumā iespējams kārtīgi izslēpoties un pat instruktora pavadībā apgūt biatlonu.

Slēpotājiem un sniega dēļu piekritējiem interesanti būs Gaiziņā, Rēķu kalnā un Viešūra kalnā. Kalnos pieejamas dažādas trases, kas piemērotas gan bērniem, gan ekstrēmākiem braucējiem.

Taču Šubrakrasti bez distanču slēpošanas trases piedāvā arī iespēju paslidot. Kas gan var būt vēl skaistāks par meža ieskauta slidotavu?!

Ar plašo kalnu un trašu klāstu varat iepazīties šeit.

 

Gardēžiem

Vietējo ražotāju labumi

Kamambērs noteikti nesaistās ar Madonu vai tās apkārtni, taču saimniecība “Burkānciems” cenšas pierādīt pretējo. Franču izcelsmes sieru gatavo arī šeit pat Latvijā. Saimniecībā iespējams ne tikai nogaršot gardo sieru, bet arī apskatīt plašo kazu pulku.

Pēdējā gada laikā skaļi un īpaši gardi Madonas vārdu pieteikusi Madonas alus darītava, kas lutina visu Latviju ar samtaino putu alu. Šeit iespējams iepazīt alus brūvēšanas procesu, nogaršot to un pēc tam arī iegādāties kādu kasti vēlākai alus baudīšanai mājās.

Taču tiem, kuri ne tikai plānojuši pieēst un piedzert pilnus vēderus, Madonā iespējams arī apgūt ko jaunu. Uz kulinārijas nodarbībām aicina godu saimniece Antra Gotlaufa. Kopīgi gatavosiet latviskus un garšīgus Madonas puses ēdienus, kas pagatavoti no vietējiem lauksaimniecības produktiem.

Šie un vēl daudzi citi vietējo ražotāju piedāvājumi, degustācijas un aktivitātes pieejamas šeit.

 

Lai maģiskiem mirkļiem bagāta Madonas baudīšana!

Savu autobusa biļeti atradīsi šeit.

Savu vilciena biļeti atradīsi šeit.