Iepazīsti Alūksni!

 

Katru mēnesi apskatīsim kādu interesantu Latvijas pilsētu, uz kuru noteikti iesakām doties. Šomēnes tā ir Alūksne!

 

Alūksne ir daudzveidīga un krāšņa pērle netālu no Latvijas robežas, kas pārsteidz ar skaistiem dabas skatiem, iespaidīgiem vēstures pieminekļiem un personīgu attieksmi ikvienā detaļā. Alūksnieši lepojas ar saviem sasniegumiem, izbauda ikdienu un nebaidās gandrīz ne no kā. Šī iespējams  ir viena no sportiskākajām un aktīvākajām pilsētām, jo katram iespējams atrast sev draudzīgu veidu kā lieliski pavadīt brīvo laiku – baudīt mieru un rimtumu Baltijā vienīgajā bānītī ceļā uz Gulbeni, ar slēpēm mest sniega vērpetes vai vērot trakulīgus virpuļus rallija trasē. 

 

Adrenalīna meklētājiem

 

Foto: Dace Janova

 

Ziemas sportu daudzveidība

Kad aiz loga kārtīgs sals un putenis, laiks uzpildīt termosus un doties sniegā! Un kur gan labāk baudīt ziemu, ja ne biatlonista, viena no pasaules ātrākajiem slēpotājiem, Andreja Rastorgujeva dzimtajā pilsētā? Alūksnē atrodamas vairākas kalnu un distanču slēpošanas, kā arī biatlona trases, tādēļ nav nekāds pārsteigums, ka jau tūliņ pēc jaungada svinībām ar pilnu jaudu tika uzsākta biatlona sezona. Taču, ja adrenalīna deva pēc kārtīga izbrauciena ar slēpēm šķiet par knapu, iespējams pavizināties arī lielākā ātrumā, pievienojoties skijoringa ekipāžām, kas nākošajā mēnesī Alūksnē pulcēsies uz ikgadējām sacensībām.

 

Leģendārais rallijs

Ātrums un adrenalīns pavisam noteikti Alūksnē ir cieņā, jo arī par auto mīļiem ziemā vienmēr ir padomāts. 18. janvārī startēs Latvijas un Igaunijas rallija čempionāta pirmais, apvienotais posms ”Rally Alūksne 2019”. Šajā pilsētā notiekošais posms rallija braucēju vidū ir cieņā tieši kalnainā reljefa un viltīgi līkumoto ceļu dēļ. Par cik janvāra nogalē gaidāms kārtīgs sals un kupenas, šī gada sacensības, šķiet, būs vēl nervus kutinošākas gan pašiem dalībniekiem, gan skatītājiem. Sacensībām jau pieteikušies pasaules un Eiropas līmeņa sportisti, piemēram, aizvadītās sezonas absolūtā Latvijas rallija čempiona, ukraiņa Valerija Gorbana ekipāža no Eurolamp World Rally Team, kā arī 2018. gada sezonas Latvijas un Igaunijas čempioni EMV4 ieskaitē Emīls Blūms un Didzis Eglītis no Rallyworkshop komandas. Tāpat uz starta līnijas redzēsim arī Eiropas rallija junioru čempionu Mārtiņu Sesku, kurš pirmo reizi sacensībās piedalīsies ar stūrmani Krišjāni Cauni. Viņi startēs zem LMT Autosporta akadēmijas karoga un, iespējams, tā būs vienīgā reize, kad viņus varēs redzēt Latvijā. Šogad viņi piedalīsies Pasaules rallija čempionātā junioru ieskaitē. Par savu dalību Alūksnē paziņojis arī Pasaules rallija čempiona Petera Solberga dēls Olivers Solbergs, kurš plāno startēt ar jaudīgo VW Polo R5 automašīnu.

 

Dabas mīļotājiem

 

Foto: Alvits Grīvnieks

 

Pastaigas pilsētas sirdī

Mierīgākas atpūtas piekritējiem noteikti patiks laiskas pastaigas pie Alūksnes ezera esošajā Muižas parkā, kur atrodas arī atpazīstamā Jaunā pils. Vienā garā pastaigā iespējams baudīt dabas skaistumu no pils dodoties Marijas salas virzienā, pārlūkot Alūksni stāvot “templīša” pakalnā, kā arī dungot līdzi melodijām uz muzikālā tiltiņa. Instagram atsvaidzināšanai vari mēģināt aizkļūt līdz peldošajām laivu mājām, kuru fasādes pārsteigs ar laika zoba veidotām Gaudi cienīgām optiskām ilūzijām.

 

Foto: Aigars Liepa

 

Dēliņkalna skatu tornis

Savām acīm redzēt Munameģi var ne tikai, dodoties uz Igauniju, bet, kā izrādās, arī uz Alūksni! Pilsētas tuvumā atrodas vairāki skatu torņi un vismaz vienā no tiem uzkāpt ir gandrīz obligāta prasība. Pagājušā gada vasarā atklātā Dēliņkalna skatu torņa apmeklētāji satricinājuši sociālos tīklus ar bezgalīgām pakalnu un mežu jūrām, kas paveras no skatu platformas un, jāpiebilst, ka īpaši izteiksmīgi izskatās sniega segas ietērpā.

 

Gardēžiem

Foto: Oskars Ludvigs

 

Alūksnes kokteilis un citi gardumi

Pēc kārtīgam aktivitātēm svaigā gaisā nepieciešams gan gardi paēst, gan sasildīties. No pagājušā gada pilsēta var lepoties ar īpašu Alūksnes ziemas kokteili, kas tapis sadarbībā ar bārmeni Ingusu Reizenbergu. Sildošā kokteiļa sastāvā ir viskijs un ābolu sula, kuri kopā ar smaržu garšvielām – kanēļa standziņu un anīsa zvaigzni – radīs īstu ziemas un mājīguma sajūtu. Šis koktelis pieejams gandrīz visās Alūksnes kafejnīcās un vienlīdz gards arī bez alkoholiskās piedevas. Kā stāsta paši pilsētnieki, īpašs bezalkoholisko kokteiļu klāsts pieejams kafejnīcā Pajumte, savukārt gardas pusdienas ikvienai gaumei atrodamas arī restorānā Jolanta.  Noteikti no pilsētas nedrīkst doties prom nepamēģinot izslavēto profitroļu zupu un kūku “Diena un nakts”.

 

Mājās gatavots saldējums
Ja sals kož vaigos, kod atpakaļ vēl niknāk! Nevienā gadalaikā, pat ziemā, nevajadzētu laist garām iespēju pagaršot Hotel Benevilla mājas saldējumu klāstu, jo tie, kā arī citi ēdieni, kurus gatavo no svaigiem vietējiem produktiem, ir patiešām izcili. Mobilly īpašā cieņā ir tieši melleņu saldējums, ņam!  

 

Lai maģiskiem mirkļiem bagāta Alūksnes baudīšana!

 

Savu autobusa biļeti atradīsi šeit.