Iepazīsti Bausku!

 

Katru mēnesi apskatīsim kādu interesantu Latvijas pilsētu, uz kuru noteikti iesakām doties. Šomēnes tā ir Bauska!

 

Uzsāc februāri ar karalisku vērienu un ieplāno ceļojumu uz Bausku – vienu no skaistākajām un senākajām pilsētām Zemgalē, kuru ieskauj Latvijas krāšņākās un zināmākās pilis. Lai arī atpazīstamākā, šī ir tikai viena no pilsētas košajām sejām. Mūsuprāt, Bauska jāizceļ arī kā dažādu mūzikas festivālu, auto un moto sporta līdere.  Ziemas īso dienu kontekstā īpaši nozīmīga arī Bauskas lieliskā atrašanās vieta. Kā saka paši vietējie – Bauska ir tuvu no jebkuras vietas, jo tā atrodas pašā Latvijas viducī. Tik tiešām – uz Bausku no Rīgas ar autobusu vai automašīnu var nokļūt tikai stundas laikā!

 

Jaunatklāj Bausku

 

Foto: Didzis Stūris

 

Iespējams, iespaidīgo apkārtni jāsāk apskatīt no paša pilsētas centra, sākot ar vienīgo Latvijā atjaunoto 17.gs. Rātsnamu, tam piegulošo Rātslaukumu un Rožu aleju. Tālāk burvīgus skatus iespējams baudīt, dodoties garām skaistajai Sv. Gara baznīcai, Mūsas un Mēmeles satekas ieskautās Bauskas pils virzienā.

 

Iejūties hercoga ādā

Bauskas pils ir viens no izcilākajiem manierisma stila arhitektūras pieminekļiem Latvijā, kurā šobrīd mājvietu radis Bauskas pils muzejs. Pati pils sastāv no divos laikmetos celtām daļām – no iespaidīgām viduslaiku ordeņpils drupām un rekonstruējamās Bauskas hercogu pils, kuras celtniecība pabeigta 1596.gadā. Šī ir lieliska iespēja apskatīt atjaunotās pils telpas, iespaidīgu tērpu un laikmeta liecību izstādi, kā arī iekāpt hercoga kurpēs un lepni aplūkot tuvāko apkārtni no skatu torņa. Arhitektūras pazinējiem šīs pils apmeklējuma laikā būs iespējams savām acīm novērtēt sgrafito apdares tehnikā veidoto pils apmetumu ar iluzoriem, uzzīmētiem kvadriem.

 

Ar slidām uz Rundāli

Tikai divdesmit minūšu brauciena attālumā no Bauskas atrodas greznais Rundāles pils ansamblis, viens no izcilākajiem baroka un rokoko arhitektūras pieminekļiem Latvijā, kuru vērts apmeklēt katrā gadalaikā. Lai arī greznais dārzs šobrīd atpūšas zem sniega segas, pastaigas pa piesnigusajam taciņām būs ne mazāk iedvesmojošas kā vasarā. Turklāt pie pils šoziem ierīkots slidošanas laukums – iemet ceļa somā slidas un dodies pavadīt lielisku dienu!  

 

Tuvumā atrodas arī Mežotnes pils, skaistā Mazmežotnes muiža un tās pastaigu takas, kā arī Bruknas muiža, kuru sarunās mēdz dēvēt par mazo Rundāli. Ahhh…!

 

Dabas mīļotājiem

Foto: Ikars Kubliņš

 

Bauska zināma arī kā Zaķīšu pirtiņas garaušu tēva Viļa Plūdoņa mājvieta un aicina ikvienu doties garās pastaigās pa daudzajām dabas takām. Ikvienam iespējams izstaigāt arī paša autora iecienītās pastaigu vietas, gar Mēmeli dodoties uz Jautro strautu. Protams, ka dabas taku apgūšana ir vasarai raksturīga aktivitāte, taču arī sniegainā ziemā Bauskas apkaimē ir vairākas iespējas doties svaigā gaisā un apskatīt neaizmirstamas vietas.

 

Skaties bezdibenī vai sēdies zirga kamanās

Rūdīti dabas mīļotāji arī ziemā dodas garākos pārgājienos meklēt īpašus un retus dabas skatus, kas ikkatrā gadalaikā no jauna pārsteidz ar savu iespaidīgumu. Bauska vilina piedzīvojumu meklētājus ar tās apkaimē esošajām Skaistkalnes krasta kritenēm, kuras veidojušās zemes virskārtai iegrimstot pazemes ūdeņu straumju izskaloto iežu tukšumos un rada šķietamu bezdibeņa ilūziju. Taču, ja tomēr Bauskas bezdibeņu meklēšana šķiet pārāk satraucoša, apkārtnes dabu iespējams baudīt, laiski vizinoties droškā, ziemas kamanās vai zirga mugurā Jumpravās, kuras atrodas netālu no Bauskas, dodoties Mežotnes pils virzienā.

 

Atklāj nedzirdētas leģendas

Ja parasti ceļojumos esi pieradis iedvesmoties no tūrisma ceļvežiem, tad Bauskā Tevi sagaidīs īpašs pārsteigums – iespēja apskatīt pilsētu bērna acīm, pateicoties Bauskas sākumskolas 3.b klases izstrādātajam ceļvedim. Kas var būt labāks par iespēju iepazīt mazāko un zinātkārāko pilsētnieku iecienītākās vietas. Arī mēs, Mobilly, noteikti dosimies uzņemt košu foto ar keramikas mozaīkā peldošām zivīm pie Mēmeles upes un izpētīsim Ķirbaksalas leģendas. Stāsta, ka šajā vietā sarunājoties iespējams pateikt tikai patiesību. Tā kā, ja esi šaubu mākts par dzirdētā patiesumu, tagad zināsi, kur vest pārrunas…

 

Piedzīvojumu meklētājiem

Foto: Toms Svilāns

 

Ļaujies ātruma vilinājumam

Vai zināji, ka Bauskas “Musa Raceland” ir vienīgā Eiropas līmeņa autokrosa trase Baltijas valstīs un tā Eiropā salīdzināma vienīgi ar Lousadas trasi Portugālē? Klātienē vienlaicīgi baudīt autokrosa, rallijkrosa, stadionmotokrosa un autotreka sacensības iespējams kopumā apmēram 20 000 apmeklētājiem. Ik gadu trase interesentiem atvērta no 1. maija, taču šomēnes notiekošais LAF Krosa komisijas kauss un Folkreisa ziemas kauss ir īpašs izņēmums, ar kuru palīdzību apsteigt ierasto trases atklāšanu un baudīt tās zuzinošo viesmīlību daudz agrāk. Uz starta līnijas jau 23. februārī stāsies labākie Latvijas autokrosa un tautas klases autosportisti! Ja šajā dienā tev jau citi plāni, jebkurā laikā vari ieplānot Bauskas motormuzeja lieliskās seno spēkratu ekspozīcijas apmeklējumu.

 

Atklāj melomānu sevī

Kovboji, bruņinieki un daiļās dāmas? Kas visiem kopīgs? Mēs noskaidrojām atbildi – viņi ik gadu vasarā tiekas Bauskas pusē. Mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls festivāls “Zobens un Lemess”, Senās mūzikas festivāls “Vivat Courlandia!”, leģendārais Bauskas kantri mūzikas festivāls un Latvijas populārās mūzikas izpildītāju pārbagātais “Bauska Taste” ik gadu pilsētā pulcina kolorītākos mūzikas cienītājus. Pateicoties bagātajam vēsturiskajam mantojumam, Bauskā bieži atskaņo dažādu laiku senās mūzikas skaņdarbus. Šāds unikāls atskaņojums plānots arī šī mēneša pēdējā sestdienā, kur dzirdēsim senās mūzikas ansambļa “Modus Vivendi” koncertu Bauskas pilī.

Gardēžiem

 

Foto: Marta Logina

 

Šī ir pilsēta, kurā visticamāk nekad nejutīsies izsalcis, jo tik daudz iespēju gardi papusdienot atradīsi reti kur. Smalki restorāni, kafejnīcas, mājās gatavoti ēdieni un pat suši pieejami rokas stiepiena attālumā. Pašā vecpilsētas centrā arī tuvo austrumu ēdienu cienītāji atradīs ko tīkamu savai gaumei. Tāpat nedrīkst piemirst, ka Bauska jau vairāk kā trīsdesmit piecus gadus var lepoties ar savu alus darītavu, kurā ikdienā tiek brūvēts iecienītais “Bauskas gaišais” un “Bauskas tumšais” alus.

 

Liec galdā Lāča ķepu 

Pēc kārtīgas pastaigas svaigā gaisā noteikti pienākas arī kārtīga maltīte. Vienā balsī baušķenieki iesaka pilsētas viesiem nogaršot pusdienu piedāvājumu un izbaudīt mājīgu gaisotni kafejnīcā “Taverna”, kura atrodas Bauskas vecpilsētas sirdī šarmantā divstāvu koka ēkā. Ja vēlies izbaudīt izslavētu ēdienu, noteikti izvēlies  plaši izdaudzināto “Lāča Ķepu”. Savukārt lielisku skatu baudītājiem iesakām doties uz viesnīcu “Viona”, kur no terases paveras plašs skats uz tuvējo upi. Šeit iespējams arī atrast naktsmājas, ja plāno palikt Bauskā vairak kā vienu dienu. 

 

 

Lai maģiskiem mirkļiem bagāta Bauskas baudīšana!

 

Savu autobusa biļeti atradīsi šeit.