Iepazīsti Ventspili!


Katru mēnesi apskatām kādu Latvijas pilsētu, uz kuru noteikti iesakām doties. Šomēnes tā ir Ventspils.



Neaizsalstošās ostas pilsēta Ventspils ir krāšņa Kurzemes pērle, kas pārsteidz iespaidīgiem vēstures pieminekļiem, unikālu vecpilsētu, neskaitāmiem aktīvās atpūtas parkiem, kā arī ar spēcīgu biznesa tvērienu. Par iedvesmu un ieskatu pilsētas vēsturē un ikdienā sirsnīgu paldies sakām Oļegam Mihailovam un Nataļjai Droganai, kas mums atklāja, kā šajā pilsētā pavadīt neaizmirstamus brīžus!

Atklāj vēstures liecības

Foto: Elīna Emare




Izbaudi Kurzemes hercogistes varenību

Kur var sastapt ventspilniekus gan ikdienā, gan svētkos? Protams, ka pilsētas Lielajā laukumā, kurā kopīgi tiek pavadīti svarīgākie mirkļi, piemēram, sagaidīts Jaunais gads. Laukumā atrodas unikāls pilsētvides dizaina objekts – strūklaka “Fregate Valzivs”. Tās izveidi iedvesmojis hercoga Jēkaba flotes sastāvā esošā burinieka ārējais veidols. Šogad tā iegūs ievērības cienīgu kaimiņu – jūlijā darbību uzsāks Ventspils koncertzāle “Latvija”. Tās muzikālo piedāvājumu īpašu padarīs divi unikāli mūzikas instrumenti. Koncertzālē skanēs gan Vācijas ērģeļu būvniecības uzņēmuma “Johannes Klais Orgelbau” stabuļu ērģeles, gan latviešu izcelsmes klavierbūvnieka Dāvida Kļaviņa izgatavotas klavieres.


Apciemo Livonijas ordeņa pili

Šī ēka ir ne tikai Ventspils simbols, bet arī viens no vecākajiem, līdz mūsdienām saglabātajiem viduslaiku cietokšņiem Latvijā. Šīs pils kapella ir vecākā saglabājusies baznīca Kurzemē, kas dažādos laika posmos bijusi gan protestantu, gan pareizticīgo garīgais patvērums. Pilī ne tikai iespējams sajust senatnes elpu, bet arī baudīt unikālu tradīciju un inovāciju sintēzi. Šobrīd pilī izvietota Ventspils muzeja pastāvīgā ekspozīcija, kas veltīta pils, pilsētas un Ventspils novada vēsturei.

Ļaujies sportiskiem izaicinājumiem

Foto: Elīna Emare




Pavadi laiku rimtās pastaigās

Izaicini sevi un draugus atrast visas 27 dažādu krāsu un formu govju skulptūras, kuras savulaik veidojuši ievērojamākie Latvijas mākslinieki starptautiskajam mākslas un mecenātisma projektam “Ventspils Govju parāde 2002” un kas kļuvušas par, iespējams, atpazīstamāko pilsētas rotu. Visu košo ganāmpulku kopskatā varēsi aplūkot, pieveicot 389 pakāpienus līdz “Lemberga Hūtes” virsotnei, no kuras redzamā ainava atzīta par “Dižāko skatu Kurzemē 2018”. Vienlīdz labs pastaigas galamērķis būs arī divpadsmit metru augstais pilsētas skatu tornis vai nesen rekonstruētā Dienvidu mola pastaigu promenāde, kas ir ideāla vieta foto albuma papildināšanai. Bildes var uzņemt gan uz zvejas kuģiem “Azova” un “Grots”, gan uz milzu enkuru ķēžu krēsla.


Iesildies vasarai

Būšnieku ezera laivu bāze – brīnišķīga un iedvesmojoša vieta aktīvās atpūtas cienītājiem Natura 2000 teritorijā – visu vecuma grupu sporta piekritējiem piedāvā desmit vingrošanas stendus, jaunizbūvētu meža veloceliņu un pastaigu laipu ar skatu platformu, kas ideāli piemērota putnu vērošanai. Taču, ja vēlies kārtīgi pasportot, dodies uz aktīvās atpūtas un sporta kompleksu “Piedzīvojumu parks”, kur pieejams plašs izklaižu sortiments ikviena vecuma drosminiekiem. Šeit pieejamas tādas nervus kutinošas atrakcijas kā “Trakais rotors” un “Katapulta”. Ja esi ekstrēmāku sporta veidu cienītājs, vari doties mest viļņu cilpas plašajā veikparkā.

Baudi vietējās delikateses

Foto: Elīna Emare




Nogaršo kūpinātas zivis un Courlander alu

Ja esi alus cienītājs, noteikti dodies uz krogu “Courlander”, kur varēsi nobaudīt pēc senām tradīcijām darītu alu, kura tapšanas procesu iespējams redzēt no kroga zāles. Kopā ar vietējo brūvējumu varēsi baudīt siltās un aukstās uzkodas, kā arī dažādus zivju ēdienus. “Ventspils Alus darītava” paspārnē alus tiek darīts saskaņā ar vācu 1516. gada Alus tīrības likumu, kas nosaka, ka tas var tikt gatavots, izmantojot tikai četras sastāvdaļas: miežu iesalu, apiņus, ūdeni un raugu.


Pusdieno Skroderkrogā

Noteikti nepalaid garām iespēju pusdienot ventspilnieku iecienītākajā ēdināšanas vietā, kurā jau vairākus gadus iespējams mieloties ar patiesi gardām maltītēm. To apliecina arī pagājušajā gadā iegūtā 1. vieta konkursā “Labākais ēdināšanas uzņēmums Ventspilī”. Lai arī nosaukumu krogs ieguvis, pateicoties atrašanās vietai uz Skroderu ielas, tā iekārtojums īpaši veidots, lai godinātu seno drēbnieka profesiju. Interjers papildināts ar veclaicīgām šujmašīnām, antīkiem gludekļiem, šķērēm un daudziem citiem skroderu darbarīkiem.


Lai maģiskiem mirkļiem bagāta Ventspils baudīšana!


Savu autobusa biļeti atradīsi šeit.