Iepazīsti Jelgavu!

 

Katru mēnesi apskatām kādu Latvijas pilsētu, uz kuru noteikti iesakām doties. Šomēnes tā ir Jelgava! #CeļoarMobilly

 
Šomēnes mūsu mēneša pilsētas apskats pieejams arī video formā, pateicoties Alisei un Mārtiņam Mičuļiem. Cītīgi sekojām viņu interesantajiem ceļojuma vlogiem no Taizemes un iedomājāmies – kādēļ gan ko tādu nevarētu izveidot tepat?
 

 
Jelgava viennozīmīgi ir viens no aizraujošākajiem galamērķiem, ja vēlies baudīt lielpilsētas cienīgu vērienu, arhitektūras un kultūras pērles, kā arī, ko tur slēpt, brīnumainus gardumus. Esot šajā pilsētā vienlaikus varēsi gan ieelpot dabas skaistumu, gan mesties jaudīgos piedzīvojumos! Ņem līdzi riteņus – tā pārvietoties pa pilsētu būs daudz ērtāk un ātrāk! Brauc izvēdināt galvu un uzlādēt spēkus no jauna!

Atklāj vēstures liecības


 
Apciemo leģendāro Jelgavas pili
Šīs majestātiskās ēkas vēsture ir pārsteidzošu mistēriju un vēstures līkloču pilna. Piemēram, vai zināji, ka apmēram pirms 220 gadiem Jelgavas pilī uzturējās Francijas karalis Ludviķis XVIII ar galmu? Šobrīd Jelgavas pils ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes galvenā mītnes vieta. Tā atrodas uz salas starp Lielupi un tās atteku Driksnu un ir viena no nedaudzajām Kurzemes un Zemgales hercogistes galvaspilsētas ēkām, kas atjaunota sākotnējā izskatā. Pils celta pēc arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli projekta, neilgi pēc Rundāles pils plānu izstrādes pabeigšanas.
 
Pastaigājies pilsētas centrā
Pēc pils apmeklēšanas, dodies pastaigā līdz Gubernatora saliņai, kas, kopā ar romantiskajim kanāliem, tiltiņiem un pils ēkām, padara pils parku par vienu no skaistākajiem parkiem Jelgavā. Gar Driksas upi izbūvētā divu līmeņu promenāde un skatu laukumi ir kā radīti garākām pastaigām. Pasta salā varēsi kārtīgi izlocīt kājas un arī aplūkot gājēju tiltu, kam Jelgavas iedzīvotāji ir devuši pilsētas vēsturiskā nosaukuma – Mītava – vārdu. Tas ved uz pilsētas centru un tehniskā risinājuma dēļ uzskatāms par unikālu visā Baltijā – tas izliekts trīs dimensijās S burta veidā un iekārts vantīs.

Pakāpies augstāk


 
Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornis
Šīs baznīcas tornis ir senākā saglabājusies celtne Jelgavā, pati baznīca tika nopostīta II Pasaules kara laikā. Lai arī pati baznīca netika atjaunota, tās tornis, kura kopējais augstums ir 50 metri, 2010. gadā piedzīvoja vērienīgu pārbūvi un ir kļuvis par vienu no atpazīstamākajiem vēstures pieminekļiem pilsētā. Stikla platforma, no kuras vari vērot Jelgavas panorāmu, atrodas 37 metru augstumā.
 
Pils salas skatu tornis
Pils salā uzbūvētais skatu tornis savvaļas zirgu un dabas vērošanai ir pagājušā gada populārākais apskates objekts Jelgavā. Nepalaid garām iespēju baudīt rimtu pikniku torņa pakājē iekārtotajā atpūtas zonā. Taciņa no vārtiem līdz skatu tornim rūpīgi sakārtota, padarot to pieejamu arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem, māmiņām ar ratiņiem.

Pusdieno veselīgi


 
Veģāniskās burbuļvafeles

Viens no šīs vasaras galvenajiem gardumiem – burbuļvafeles, atrodamas arī Jelgavā! “Putni” kūku, uzkodu un saldo ēdienu piedāvājums ir īpašs, jo ģimenes uzņēmums lieliskos gardumus piedāvā arī veģetāriešiem, vegāniem (t.i. bez piena un bez olām) un cilvēkiem, kuriem ir alerģija uz dažādiem pārtikas produktiem. Burbuļvafeles un citi gardumi šeit pieejami teju katra gaumei!
 
Bagātīgas pusdienas un garda kafija

Ja Tevi moka pamatīgs izsalkums, dodies uz kafijas un brokastu bāru “Academia”! Lai arī šī vieta plaši zināma gardās un īpaši gatavotās kafijas dēļ, šeit iespējams arī sātīgi un vegāniski paēst. Ja vēlies iegādāties kādus veselīgus labumus līdzņemšanai, dodies uz beziepakojuma veikaliņu “Ber un sver”, taču atceries, ka līdzi jāpaņem savs trauks vai iepakojums.

Lai maģiskiem mirkļiem bagāta Jelgavas baudīšana!

 

Savu vilciena biļeti atradīsi šeit.