Katru mēnesi apskatām kādu Latvijas pilsētu, uz kuru noteikti iesakām doties. Šomēnes tā ir Valmiera! #CeļoarMobilly

 
Valmiera viennozīmīgi ir viens no pārsteidzošākajiem galamērķiem, jo vienlaikus vari baudīt gan skaistus dabas skatus un bagātīgu vēstures elpu, gan mesties mūsdienīgos piedzīvojumos! Kamēr vēl priekšā krāsainā atvasara, lec vilcienā un ņem līdzi riteņus – tā pārvietoties pa pilsētu būs daudz ērtāk un ātrāk! Brauc izvēdināt galvu un uzlādēt spēkus no jauna!
 


 
Mūsu mēneša pilsētu vari aplūkot arī video formā, pateicoties Alisei un Mārtiņam Mičuļiem. Viņi pavisam nesen devās meklēt piedzīvojumus Valmierā, apmeklējot vietas, kuras ieteica sociālo tīklu sekotāji.

Dodies dabā


 
Izaicini sevi
Valmiera ir īstā vieta, kur pārbaudīt savu spēku un veiklību, kāpelējot pa kokos izvietotām trasēm, laižoties pāri upei no vienpadsmit metru augstumā novietotas platformas un baudot apkārtējās dabas skaistumu! Ja tevi mēdz nomākt bailes no augstuma – nepadodies un mēģini! Takā tiek izmantota nepārtrauktā Šveices drošināšanas sistēma “Saferoller”. Ar šīs sistēmas palīdzību nav iespējams sevi patvaļīgi atāķēt no drošības troses takas apmeklējuma laikā.
 
Ļaujies baso kāju piedzīvojumam
Ja tomēr koku galotnes tevi nevilina, dodies pastaigā Sajūtu Parka atjaunotajā baskāju takā. Tā ir divus kilometrus gara un ir veidota no dažādiem dabas un veiklības elementiem. Takas apmeklētāji ir aicināti kopumā sajust piecpadsmit dažādus seguma veidus, ko izbaudīt ar basām kājām, lai, ejot pa oļiem, Valmieras stikla šķiedras zilajām stikla lodītēm, egļu un priežu čiekuriem, smiltīm, keramzīta gabaliņiem, mizu mulču un kastaņiem, gūtu vēl nebijušas sajūtas. Pēc pastaigas ir iespēja palutināt kāju pēdas siltās ziedu vanniņās ar gadalaikam atbilstošām piedevām – pumpuriem, ziediem, lapām un ogām. Skaisti!

Sajūti vēstures elpu


 
Pastaigājies Vecpuišu parkā
Dodies pastaigā pa Vecpuišu parka taciņām, lai savām acīm apskatītu vietas, kas mīt daudzos pilsētnieku nostāstos. Tālajā 1914. gadā astoņi sabiedriski aktīvi kungi par saviem līdzekļiem iegādājās kopīgu zemes īpašumu pašā Valmieras centrā, lai pēcāk izveidotu to par sabiedrisku parku, kas visiem pilsētniekiem kalpotu kā satikšanās vieta. Viens no galvenajiem idejas virzītājiem bija Georgs Apinis, kurš no 1906. līdz 1910. gadam bija arī pilsētas galva. Viņa mērķis bija izveidot Valmieru par skolu pilsētu un kultūras centru ar estētisku un sakoptu vidi.
 
Apskati atjaunoto baznīcas torni
Izmanto nebijušu iespēju apskatīt Valmieru no putna lidojuma, uzkāpjot Sv. Sīmaņa baznīcas atjaunotajā tornī. Tas tika svinīgi atklāts pavisam nesen – 26.jūlijā. Svētā Sīmaņa baznīca ir tikpat sena kā pati Valmiera, tā celta 1283. gadā. Tā kā baznīcas celšanas vieta tikusi iesvētīta un pamatakmens likts 28. oktobrī, Sīmaņa dienā, tā arī tikusi nodēvēta par godu šim māceklim.
 
Noskaties labu filmu
Ja uz Valmieru dodies, lai pilsētā pavadītu vairākas dienas, nepalaid garām iespēju izbaudīt vietējā kino repertuāra piedāvājumu, kas pieejams arī 3D formātā. Ievērības cienīga arī pati ēka, kuras sākotnējā interjera apdare saglabājusies līdz mūsdienām. Skatītāju zālē saglabājušies autentiski sienu rotājumi ar raksturīgiem socreālisma ciļņiem un skatuves ierāmējumu. Lai gan ēku pēc arhitekta Borisa Ņesterjuka projekta uzcēla 1951. gadā, tajā manāma pirmskara arhitektūras ietekme, kas tāpat pārņēma antīkās arhitektūras paraugus.

Svini dzīvi


 
Cienājies ar veselīgiem gardumiem
Lieliska opcija veselīgām pusdienām ir kafejnīca ar tādu pašu nosaukumu kā iela, uz kuras tā atrodas – Tērbata. Zem viena jumta apvienota frizētava vīriešiem, kafejnīca un kokteiļbārs, kā arī biljarda zāles. Pusdienās vari baudīt dažādus gardumus no netālo mājražotāju un tepat blakus tirgū gādātām sastāvdaļām.
 
Atpūties kopā ar draugiem
Ja Valmierā viesojies nedēļas nogalē un vēl neesi kopā ar draugiem atpūties leģendārajā naktslokālā Tinte, ir pienācis īstais brīdis! Šeit katru ceturtdienas, piektdienas un sestdienas vakaru pulcējas visi – gan valmierieši, gan pilsētas viesi!

Lai maģiskiem mirkļiem bagāta Valmieras baudīšana!



Savu vilciena biļeti atradīsi šeit.